Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ DRONES: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ


Ποια είναι τα πλάνα της Google η οποία ετοιμάζεται να κατασκευάσει 180 δορυφόρους για παγκόσμια πρόσβαση στο Ίντερνετ από το διάστημα
Η Wall Street Journal αναφέρει πως η Google ετοιμάζεται να εκτοξεύσει 180 μικρούς δορυφόρους που θα κάνουν το γύρο της Γης σε μικρό υψόμετρο και αργότερα με περισσότερο εξοπλισμό.
Επικεφαλής του εγχειρήματος τέθηκε ο Γκρεγκ Ουάιλερ, ιδρυτής της εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών O3b Networks, ενώ η Google έχει επίσης προσλάβει μηχανικούς της εταιρείας δορυφόρων Space Systems / Loral LLC.
Τόσο η Google όσο και η Facebook αποσκοπούν στο να βρουν νέους χρήστες σε κάθε γωνιά της Γης, μιας και βρίσκονται σε πτωτική τάση.
Άνθρωποι σχετικοί με το πρόγραμμα αναφέρουν πως η Google σκοπεύει να χρησιμοποιήσει δορυφόρους που ζυγίζουν λιγότερο από 115 κιλά.
Πέραν από τον "γαλαξία" δορυφόρων, η Google έχει θέσε σε εφαρμογή το σχέδιο Project Loon για την ανάπτυξη αερόστατων μεγάλου ύψους τα οποία θα λειτουργούν ως αναμεταδότες για την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές. Τον Απρίλιο προχώρησε στην εξαγορά της Titan Aerospace, η οποία αναπτύσσει drone για την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Ανάλογο πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τρέχει και η Facebook.
Πάντως, κανείς από την Google δεν σχολίασε για την ώρα το δημοσίευμα της Wall Street Journal. Ωστόσο, υπεύθυνος της εταιρείας παραδέχθηκε ότι η Google ελπίζει να φέρει online εκατοντάδες εκατομμύρια νέους χρήστες μιας και για την ώρα, τα 2/3 του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που εταιρεία σχεδιάζει κάτι τέτοιο. Η Teledisc LLC, μια εταιρεία που είχε τη στήριξη της Microsoft και επένδυσε 9 δισεκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση ενός αντίστοιχου αστερισμού δορυφόρων, διέκοψε την προσπάθεια το 2002 λόγω τεχνικών εμποδίων και υπερβάσεων του κόστους.
Το 1999, η εταιρεία Iridium Satellite χρεοκόπησε λιγότερο από ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα δορυφορικών υπηρεσιών φωνής και δεδομένων.
Σίγουρα, το μεγαλόπνοο εγχείρημα της Google που κατηγορείται για μη απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων και υποκλοπή προσωπικών δεδομένων χρηστών, συνοδεύεται από πολύ μεγάλο ρίσκο.
Άγνωστο το τι θα συμβεί σε περίπτωση που το σχέδιο στεφθεί με επιτυχία και οι άνθρωποι της NSA ζητήσουν εισαγγελική εντολή για να παρακολουθήσουν τον οποιοδήποτε άνθρωπο σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. Λίγα χρόνια πριν θα έμοιαζε με φουτουριστική νουβέλα του Όργουελ, τώρα μοιάζει με πραγματικότητα που έρχεται.
news247.gr/