Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

"ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΤΟ 2025"

"Μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο συμφωνήσαμε,  να αφήσουμε ως κληρονομιά  σε μας τους ίδιους και στους διαδόχους μας,  να γίνει μία Συνάντηση στη Νίκαια  το έτος 2025 για να τελέσουμε όλοι μαζί, μια Nέα Σύνοδο, εκεί όπου τελέστηκε η Πρώτη και συντάχτηκε το ΠΙΣΤΕΥΩ».
Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη  της Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος κατά την επιστροφή του στην Ιερουσαλήμ, μετά τη συνάντηση που είχε στον Πανάγιο Τάφο  με τον Πάπα Φραγκίσκο, ανήγγειλε σε συνέντευξη τύπου  στο πρακτορείο Asia News, τη σημαντική αυτή Συνάντηση για την ενότητα των Καθολικών και των Ορθοδόξων.
Η Σύνοδος της Νικαίας (σήμερα Iznik, 130 χιλ. από την Κωνσταντινούπολη) συγκέντρωσε  το έτος  325 περισσότερους  από 300 Επισκόπους της Ανατολής και της Δύσης και θεωρήθηκε  η πρώτη πραγματική Οικουμενική Σύνοδος. Σ’ αυτήν συντάχτηκε το ΠΙΣΤΕΥΩ,  όμοιο με αυτό  που απαγγέλλεται και σήμερα  στη Θεία Λειτουργία, επιβεβαιώνοντας πως ο Ιησούς συμμερίζεται «την ίδια Θεότητα του Πατέρα» κι αυτό ενάντια στην ιδεολογία του Αρείου.
Ο κ. Βαρθολομαίος συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο 50 χρόνια μετά τον αδελφικό ασπασμό του Παύλου του 6ου  και του Αθηναγόρα. Η συνάντηση του 1964 έσπασε τη μακρά σιωπή  αιώνων μεταξύ χριστιανικής ανατολής και δύσης, με όλες τις κοινωνικοπολιτικές συνέπειες που ακολούθησαν.
Η συνάντηση στον Πανάγιο Τάφο αυτές τις ημέρες ξανάδωσε  νέα ώθηση  στο διάλογο μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων,  που μέσα από τη διαφοροποίηση, έχουν μία κοινή πορεία  των Μυστηρίων και της Αποστολικής Παράδοσης.
«Ο διάλογος για την ενότητα μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων – είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο Asia News–ξεκινά και πάλι από την  Ιερουσαλήμ. Σ’ αυτήν την Πόλη  το προσεχές φθινόπωρο, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Θεολογικής Επιτροπής μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων, η οποία θα φιλοξενηθεί από τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη κ. Θεόφιλο τον 3ο. Είναι μία μακρά πορεία  κατά την οποία όλοι οφείλουν να δεσμευτούν  χωρίς υποκρισίες».
«Η Ιερουσαλήμ – συνέχισε ο Πατριάρχης-  είναι ο τόπος , η γη του διαλόγου μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου, ο τόπος όπου ενσαρκώθηκε ο Λόγος του Θεού. Οι προκάτοχοί μας  Αθηναγόρας  και Παύλος ο 6ος  διάλεξαν  αυτό τον τόπο  για να διακόψουν τη σιωπή, που κράτησε  αιώνες μεταξύ  των δύο Αδελφών Εκκλησιών».
Τέλος κατέληξε λέγοντας: «Βάδισα με τον αδελφό μου Φραγκίσκο  σ’ αυτούς τους Αγίους Τόπους,  χωρίς το φόβο  του Κλεόπα και του Λουκά,  στην πορεία τους προς την Εμμαούς, αλλά εμπνευσμένος από τη ζωηρή ελπίδα, όπως μας διδάσκει ο Ιησούς».
+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
 amen.gr