«Έρχομαι στη Ρώμη για να συμμετάσχω σε αυτήν τη σημαντική στιγμή της κοινής προσευχής. Με τη βοήθεια του Θεού πρέπει να βοηθήσουμε την πολιτική και τη διπλωματία για την επίτευξη της ειρήνης σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα».
Με τα λόγια αυτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρεται – σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica - στο ταξίδι του στη Ρώμη, ύστερα από πρόσκληση του Πάπα Φραγκίσκου, προκειμένου να παραστεί αύριο το απόγευμα στην προσευχή για την επικράτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, με την συμμετοχή των Προέδρων του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ και της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς.
Η συνέντευξή δόθηκε στο δημοσιογράφο Marco Ansaldo, και έχει ως τίτλο: «Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Με τον Πάπα στη Ρώμη για να βοηθήσουμε την ειρήνη”» και υπότιτλο: «Θα παρευρεθεί στο Βατικανό μαζί με τον Peres και τον Abu Mazen. “Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες των ισραηλινών και των παλαιστινίων”».
«Ο Βαρθολομαίος Α’, Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, μιλά σε άπταιστα ιταλικά», γράφει ο δημοσιογράφος στην εισαγωγή της συνεντεύξεως και συνεχίζει, «Στην Eλληνική συνοικία του Φαναρίου, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου μοιάζει με μικρό οχυρό πολιορκημένο από το μεγάλο αριθμό πληθυσμού Iσλαμικής θρησκείας. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη θεσμική ιδιότητα του Πατριαρχείου και σύμφωνα με τη νομοθεσία περί των μειονοτήτων, του αποδίδεται μόνο ο τίτλος “Ρωμαιορθόδοξος Πατριάρχης του Φαναρίου”. Για τον Βαρθολομαίο αυτή η περίοδος είναι εξαιρετικά έντονη. Ο Πάπας Φραγκίσκος του απηύθυνε πρόσκληση κατά το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή και έτσι σήμερα θα φθάσει στη Ρώμη για να συμμετάσχει αύριο στην κοινή προσευχή στο Βατικανό με τον ισραηλινό πρόεδρο ShimonPeres και τον παλαιστίνιο πρόεδρο AbuMazen».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνεντεύξεως:
Δημοσιογράφος: «Τι αναμένετε από αυτήν την πρωτοφανή πρωτοβουλία;».
Πατριάρχης Βαρθολομαίος.: «Είναι μια πρωτοβουλία με στόχο την ειρήνη σε μια περιοχή που πλήττεται από συγκρούσεις, όπου η πολιτική και η διπλωματία δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν, δυστυχώς, αποτελέσματα με διάρκεια».
Δημοσιογράφος: «Πώς προτίθεστε να το επιτύχετε;»
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Θα συναντηθούμε, μετά από την πρόσκληση του Πάπα της Ρώμης στον οίκο του, για μια κοινή προσευχή μαζί με τον ισραηλινό πρόεδρο και τον παλαιστίνιο πρόεδρο. Ο καθένας θα προσευχηθεί στο Θεό».
Δημοσιογράφος: «Με την ελπίδα να πετύχετε ποιον στόχο;».
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Η ελπίδα είναι κοινή και αφορά δύο στόχους:
α) να μας εισακούσει ο Θεός,
β) να δοθεί ένα μήνυμα τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη ότι με τη βοήθεια του Θεού είναι δυνατόν να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα, για να επιτύχουμε την ειρήνη, ει δυνατόν. Να επιτύχουμε την ειρήνη εκεί που η πολιτική και η διπλωματία δεν κατόρθωσαν να έχουν αποτέλεσματα, να δώσουμε μια ώθηση σε αυτήν την προσπάθεια».
Δημοσιογράφος: «Η κοινή συμμετοχή έχει διαφορετική επίδραση;».
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Απολύτως. Οι χριστιανοί, οι εβραίοι και οι μουσουλμάνοι μπορούν να αποδείξουν σε όλους ότι και ο θρησκευτικός κόσμος καταβάλλει προσπάθειες σε αυτό το μέτωπο. Θέλουμε να εκφράσουμε λόγο για μια λύση την οποία συμμερίζονται όλοι. Εμείς, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε».
Δημοσιογράφος: «Πώς πήγε το ταξίδι με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ιερουσαλήμ;».
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: « Πολύ καλά. Όπως έκαναν προ 50 ετών οι προκάτοχοί μας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος Στ’, θελήσαμε να συναντηθούμε στους Αγίους Τόπους. Αυτή μας η συνάντηση ήταν πηγή έντονης πνευματικής χαράς».
Δημοσιογράφος: «Στην πτήση επιστροφής του στην Ιταλία ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε: «Με τον Βαρθολομαίο μιλήσαμε για ενότητα: αλλά η ενότητα γίνεται με τον καιρό, είναι μια πορεία».
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Συμφωνώ. Όπως γράψαμε στην κοινή μας δήλωση: Ἡ ἀδελφική ἡμῶν συνάντησις σήμερον εἶναι ἕν νέον καί ἀναγκαῖον βῆμα εἰς τήν πορείαν πρός τήν ἑνότητα, πρός τήν ὁποίαν μόνον τό Ἅγιον Πνεῦμα δύναται νά μᾶς ὁδηγήσῃ, ἐκείνην τῆς κοινωνίας ἐν νομίμῳ ποικιλίᾳ.».
amen.gr