Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ!!! Η ..."CSI GREEK POLICE"!!!!!

"Η εφαρμογή των νέων ηλεκτρονικών και τεχνολογικών μέσων καθιστά «τρισδιάστατη» και ψηφιακή την Ελληνική Αστυνομία. Η ψηφιακή εποχή καταργεί και τον... χαρτοπόλεμο της γραφειοκρατίας."

Το... Αστυνομικό Τμήμα μεταφέρεται στα περιπολικά των αστυνομικών με τη χρήση CAR PC (τάμπλετ), ενώ όλο και περισσότερα συστήματα APNR, θα τοποθετηθούν σε αστυνομικά οχήματα για τον εντοπισμό των κλεμμένων αυτοκινήτων. Ο αστυνομικός θα έχει την δυνατότητα να ελέγξει ύποπτο-προσαχθέντα ή όχημα, μέσα από το περιπολικό, ταυτοποιώντας στοιχεία και αποτυπώματα, χωρίς την άσκοπη μεταγωγή στο τμήμα της περιοχής.
Η ψηφιακή εποχή καταργεί και τον... χαρτοπόλεμο της γραφειοκρατίας των αστυνομικών υπηρεσιών, με τις... ντάνες των εγγράφων να μετατρέπονται σε ψηφιακά αρχεία, μετακίνησης και μετάδοσης πληροφοριών, μεταξύ υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Oλα αυτά όμως από τον Ιούνιο του 2015, με περίπου το 90% της χρηματοδότησης να προέρχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Με τον ίδιο τρόπο τα σύνορά μας στον Έβρο και τα νησιά μετατρέπονται σε «smart borders» με τη δημιουργία του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.), το οποίο θα έχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τα επτά συνοριακά σημεία, πρόσβαση σε πληροφορίες και βάσεις δεδομένων διαφόρων κρατικών υπηρεσιών για την επίγνωση της κατάστασης και άμεσης ανταπόκρισης. Το κέντρο θα έχει κομβικό ρόλο στην παρακολούθηση και ανάλυση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και στην επιχειρησιακή συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, την FRONTEX και EUROPOL. Στόχος η επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων και των δυνατοτήτων του Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (Κιλκίς, Φλώρινα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Κέρκυρα), και στο Λασίθι.
Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχο Αλέξανδρο Σούκουλη, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια.
e-αστυνομία
CAR PC, C.O.P., E-TAP, E-Crime, ΥπτΠ OnLine, Smart Boarders, αναβάθμισηAPNR, είναι μερικές νέες εφαρμογές, οι οποίες σταδιακά θα ενταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ., καθιστώντας τη γρήγορη και λειτουργική στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.
Το έναυσμα για την καθυστερημένη μετάβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην ηλεκτρονική εποχή, στη ψηφιακή εποχή έδωσε ο κ. Δένδιας, μιλώντας για τις ψηφιακές υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης χρηστών Ελληνικής Αστυνομίας. «Δηλαδή, ο Αστυνομικός, ο οποίος είναι στο περιπολικό να έχει όλες τις δυνατότητες που έχει ένα πλήρες Αστυνομικό Τμήμα, πρόσβαση στην πληροφορία, μετάδοση στοιχείων, μετάδοση στοιχείων από το Τμήμα ή από την Ελληνική Αστυνομία προς τον χρήστη Αστυνομικό» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.
Στόχος η τοποθέτηση υπολογιστών σε 800 αστυνομικά οχήματα και 200 PDAs σε ισάριθμα οχήματα. Θα υπάρχει διασύνδεσή τους με κεντρικά υπολογιστικά συστήματα και εμφάνιση αποτελεσμάτων και ενεργειών. Το σύστημα θα ελέγχει ταυτότητα, διαβατήριο, έγγραφα Schengen, άδειες παραμονής, ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, διωκτικά έγγραφα, οχήματα, όπλα, αριθμούς πλαισίου, τραπεζογραμμάτια και χρεόγραφα.
Στη συνέχεια τόνισε την χρησιμότητα του APNR, του συστήματος ανίχνευσης κλεμμένων οχημάτων, το οποίο υπάρχει σε «εμβρυακή μορφή», αλλά αναμένεται να επεκταθεί. Το συγκεκριμένο σύστημα θα έχει 3G διασύνδεση και 3-D απεικόνιση θέσης στα κέντρα επιχειρήσεων μέσω GIS. Θα μπορεί να καταγράφει την πινακίδα του οχήματος από κάμερα δίπλα στον φάρο, θα αντιπαραβάλει τα δεδομένα με κεντρικά συστήματα, ενώ θα προβαίνει σε έλεγχο πλαστών πινακίδων.
Σημαντική μελλοντική προσθήκη το E-ΤAP. Το ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης. Το δακτυλικό αποτύπωμα συγκρίνεται ηλεκτρονικά με τις βάσεις δεδομένων και δίνει σε ταχύτατο χρόνο αποτέλεσμα στον αστυνομικό, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.
Το «τρισδιάστατο» C.O.P
Παράλληλα, θα επεκταθεί το αυτοματοποιημένο σύστημα συνόρων στον Έβρο. Το C.O.P., ένα τρισδιάστατο Επιχειρησιακό Κέντρο, που δίνει τη δυνατότητα στον αστυνομικό που επιχειρεί, να λαμβάνει ηλεκτρονικά και σε χαρτογραφικό περιβάλλον, τις συνθήκες της επιχείρησης. Θα μπορεί να παίρνει πληροφορίες από οποιαδήποτε ηλεκτρονική βάση πληροφοριών του ελληνικού κράτους μέσω του C.O.P.


Με ένα tablet, που θα έχει στην κατοχή του, θα μπορεί σε τρισδιάστατη μορφή να έχει οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζεται, ηλεκτρονικά, σε άμεσο χρόνο, σε σχέση με το περιβάλλον το οποίο επιχειρεί. Ο αστυνομικός θα έχει μία ενιαία εικόνα, χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξει σε 15 διαφορετικές εικόνες ηλεκτρονικές, ώστε να μπορεί να καταλήξει ο ίδιος σε συμπέρασμα.
Στο τέλος της παρουσίασης ο κ. Δένδιας είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με αστυνομικούς που υπηρετούν στα συνοριακά σημεία στην Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο.
thetoc.gr/