Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΠΑΣ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ


Επίσκεψη στο μεγάλο τέμενος του Μπανγκί
Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεπέρασε σήμερα ένα ιδιαίτερα συμβολικό όριο στην προσπάθειά του για συμφιλίωση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μεταβαίνοντας την τελευταία
ημέρα της περιοδείας του στην Αφρική στο μεγάλο τέμενος του Μπανγκί, στη γειτονιά-θύλακα ΡΚ-5, τον τόπο όπου διαπράχθηκαν ωμότητες κατά τη διάρκεια της διακοινοτικής σφαγής στα τέλη του 2013.
«Χριστιανοί και μουσουλμάνοι είναι αδέλφια» και πρέπει να πουν «όχι στην εκδίκηση, τη βία, το μίσος», δήλωσε κατά την άφιξή του στο τέμενος.
Μέσα στον θύλακα ΡΚ-5, όπου έχουν καταφύγει οι τελευταίοι μουσουλμάνοι του Μπανγκί που μαστίζεται από διακοινοτική βία, ο Πάπας έγινε δεκτός από τον μεγάλο ιμάμη Νεχέντι Τιντζάνι, παρουσία αντιπροσωπειών καθολικών και προτεσταντών.
Ο ποντίφικας μίλησε ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας της βίας, οι οποίοι πήγαν να τον υποδεχτούν στον περίβολο του τεμένους όπου επικρατούσε χαλαρή ατμόσφαιρα και η δύναμη του ΟΗΕ (Minusca) επέβαλε αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχοντας τοποθετήσει κυανόκρανους πάνω στους μιναρέδες του τεμένους.
Για τον πεντηκοστιανό πάστορα Ζαν Πολ Σανγκαγκάουι, η επίσκεψη αυτή είναι «μια νίκη για τον Πάπα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία απέναντι τους μάντεις κακών που φοβούνταν βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της παραμονής του ποντίφικα στο Μπανγκί».
Ο υπουργός Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο μουσουλμάνος Αμπντάλα Καφρέ Χασανέ χαιρέτισε τον ερχομό μιας «κοινωνικής συνοχής» ώστε «οι μουσουλμάνοι να μην είναι πλέον εγκλωβισμένοι στον θύλακά τους και να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στο Μπανγκί».
Το ΡΚ-5 αποτελεί συνήθη στόχο οχλήσεων και αποκλεισμού των χριστιανικών πολιτοφυλάκων αντι-μπαλάκα.
Στα περίχωρα της γειτονιάς αυτής, στις εισόδους των μικρών χωματόδρομων, ένοπλες οργανώσεις αυτοάμυνας μπροστά από ξύλινα οδοφράγματα φρουρούσαν την περιοχή, αλλά και φοβούνταν τυχόν απειλές από τους αντι-μπαλάκα.
«Είμαστε πολύ περήφανοι που τον υποδεχόμαστε, ο ποντίφικας δεν είναι εδώ μόνο για τους χριστιανούς, είναι ο υπηρέτης του Θεού για όλους τους Κεντροαφρικανούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εκτοπισμένων Ιμπραχίμ Πολέν.
Έξω, χιλιάδες κάτοικοι χαιρετούσαν θερμά την παπική πομπή, η οποία στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε στάδιο του Μπανγκί για την τέλεση θείας λειτουργίας.

newsbeast.gr