Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΑ .. ΜΕΤΡΗΤΑΠολύ κοντά στο να καταργήσει τις συναλλαγές με… μετρητά βρίσκεται μία… χώρα!

Αντίθετα με ότι θα περίμενε κάποιος πρόκειται για μία χώρα της Γηραιάς Ηπείρου και όχι κάποια πολιτεία των ΗΠΑ.
Ο λόγος για τη Σουηδία, όπου ήδη τέσσερις στις πέντε συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά ή με χρεωστική κάρτα, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε έκθεση της Σουηδικής Ομοσπονδίας Εμπορίου.

Ο βοηθός καθηγητής βιομηχανικής δυναμικής στο Βασιλικό Ινσιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας, μάλιστα, τονίζει ότι «η Σουηδία και η υπόλοιπη Σκανδιναβία είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις συναλλαγές χωρίς ρευστό». Βάσει στοιχείων έρευνας που έκανε, οι Σουηδοί πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 260 συναλλαγές με πιστωτική κάρτα κάθε χρόνο, ενώ ηλεκτρονικά συστήματα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα μέσω κινητών.
Μάλιστα, ο πρώην τραγουδιστής των ΑΒΒΑ Μπγιορν Ουλβάους εδώ και μερικά χρόνια, με αφορμή την άγρια ληστεία σε βάρος του γιου του, διεξάγει καμπάνια για την πλήρη κατάργηση των μετρητών, ενώ εξαιτίας αυτού του λόγου, των βίαιων ληστειών δηλαδή που έχουν γίνει στη χώρα, έχουν ήδη απαγορευτεί τα μετρητά στις αγορές εισιτήριων στα λεωφορεία και πέντε από τις έξι τράπεζες τις χώρες έχουν περιορίσει δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά και ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στην ανάληψη χρημάτων από τα ταμεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι άστεγοι που πωλούν το περιοδικό που εκδίδουν για να ζήσουν έχουν εφοδιαστεί με τα ειδικά μηχανήματα και δέχονται πιστωτικές για τον εξής πολύ απλό λόγο: Δεν μπορούσαν να πουλήσουν το περιοδικό τους γιατί, πολύ απλά, κανείς δεν είχε επάνω του μετρητά.

 kontranews.gr