Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΚΗ «ΔΙΑΡΡΟΗ » "ΓΙΑ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ"



«Μόνον το 25% του εδάφους αφήνουν οι Ελληνοκύπριοι στην τουρκοκυπριακή πολιτεία αντί του 29% που παραχωρούσε το σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με νέο χάρτη που διέρρευσε από την Τουρκία και που ισχυρίζεται ότι τον έχει υποβάλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Τον χάρτη, δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η τουρκική εφημερίδα «Milliyet».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, οι Ελληνοκύπριοι με βάση το νέο χάρτη ζητούν το 75% του εδάφους της Κύπρου να είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, καταγράφοντας μία-μία τις περιοχές που διεκδικούνται: Μόρφου, Βαρώσια, Λέυκα, Ριζοκάρπασο, Κυθραία, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος, Γιαλούσα, Μπογάζι, Γαληνόπορνη, Λεονάρισσο, Συριανοχώρι, Πυρόι, Βατυλί, Αγκαστίνα, μισή Λευκωσία, νότια Μεσαορία και μισή Αμμόχωστος. (Απεικονίζεται με την κόκκινη διακεκομμένη γραμμή στον χάρτη).

Σύμφωνα με την «Milliyet», ο χάρτης που υπέβαλε η Ελληνοκυπριακή πλευρά μοιάζει με το χάρτη που συζήτησαν το 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
Η τουκική εφημερίδα αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία αντιδρά στην πρόταση των Ελληνοκυπρίων. Σύμφωνα με τις πηγές της, ο Ντερβίς Έρογλου φέρεται να λέει: «Διερωτώμαι πού θα μείνουμε εμείς αν δώσουμε τα εδάφη που ζητούν. Τα εδάφη που θέλουν είναι πολλά».

Στα επιχειρήματα της «Milliyet», αναφέρονται ότι η περιοχή της Μόρφου που διεκδικούν οι Ελληνοκύπριοι έχει το περισσότερο νερό και εκεί βρίσκεται η εστία του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. Στη Λεύκα βρίσκεται το Πανεπιστήρμιο Λεύκας Ευρώπης. Στην Κυθραία υπάρχει στρατιωτική περιοχή. Η νότια Μεσαορία είναι σημαντική από γεωργικής άποψης. Το Ριζοκάρπασο είναι η περιοχή που μένουν κυρίως έποικοι και έχει επίσης στρατηγική σημασία.

Σύμφωνα δε με τον Ντερβίς Έρογλου, ο λόγος που η ε/κ πλευρά ζητά το Ριζοκάρπασο είναι «για να ιδρύσει μια στρατηγική βάση απέναντι στην Τουρκία και να εμποδίσει την ΑΟΖ».
Η «Milliyet» σχολιάζει πως αν δοθούν αυτές οι περιοχές στην ε/κ πλευρά, το νερό που θα φτάνει από την Τουρκία στην Κύπρο θα διανέμεται στις περιοχές που θα είναι υπό Eλληνοκυπριακή διοίκηση.
Άλλες πληροφορίες της «Milliyet» αναφέρουν επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπέν Μπαρθ Άιντα, ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του ερευνητικού/σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Ωστόσο η Άγκυρα απάντησε «εμείς δεν θα σταματήσουμε τις εργασίες. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σταματήσουν οι εργασίες».
Ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Άγκυρας και φέρεται να είπε: «Η Άγκυρα δεν υποχώρησε».
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: 
zougla.gr
philenews / ΚΥΠΕ