Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

"ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ" ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΑ 1000ΔΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Κατασκοπευτικά αεροπλάνα παρακολουθούν κινητά χιλιάδων Αμερικανών

Ουάσινγκτον

Στοιχεία από κινητά τηλέφωνα δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών πολιτών για τον εντοπισμό εγκληματιών συγκεντρώνει υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας δίκτυο μικρών κατασκοπευτικών αεροπλάνων που είναι εφοδιασμένα με ψεύτικους «πύργους» κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπηρεσία (US Marshals Service) χρησιμοποιεί μικρά αεροσκάφη, από πέντε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ, που φέρουν κεραίες, οι οποίες εκπέμπουν σήμα που μιμείται το σήμα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας. 

Το σήμα παγιδεύει τα κινητά τηλέφωνα που συντονίζονται για να παραδώσουν στοιχεία, όπως νούμερα και δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού.


Οι «πύργοι» ονομάζονται «Dirtbox», το ακρωνύμιο του Digital Recovery Technology Inc., θυγατρικής της Boeing, που κατασκευάζει τη συσκευή αυτή.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, τα αεροσκάφη πετούν συστηματικά πάνω από το Αμερικανικό έδαφος για τη συγκέντρωση δεδομένων από χιλιάδες κινητά τηλέφωνα, σε μία επιχείρηση που αφορά την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών.
Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, εμμένοντας στη θέση ότι οι υπηρεσίες του τηρούν την αμερικανική νομοθεσία στα προγράμματα παρακολούθησης και κατασκοπείας.

Το πρόγραμμα αυτό έχει επιτρέψει τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων που συνδέονται με εγκληματίες ή με υπόπτους για εγκληματική δράση.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι προγραμματισμένα να συνδέονται με την πλησιέστερη και ισχυρότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας.
Οι πύργοι «Dirtbox» λειτουργούν με τέτοιον τρόπο ώστε να «πείθουν» τα κινητά τηλέφωνα ότι έχουν το ισχυρότερο δυνατό σήμα στην περιοχή, τα κινητά συνδέονται μαζί τους, παρέχουν τα στοιχεία και στη συνέχεια η σύνδεση μεταφέρεται από τα «Dirtbox» σε πραγματικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Ο τεχνολογικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ένωσης Υπεράσπισης των Ελευθεριών (ACLU) Κρίστοφερ Σογκόιαν χαρακτήρισε το πρόγραμμα «απαράδεκτο».