Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

«ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΗΡΙΟΥ» ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σχεδιάζεται όλα τα κτήρια να αποκτήσουν αυτή την «ταυτότητα» - Το κόστος απόκτησής της ξεκινά από τα 400 ευρώ καθώς θα απαιτείται σφραγίδα μηχανικού

Ένα νέο χαράτσι με τίτλο «Ταυτότητα Κτηρίου» για όλους τους πολίτες ετοιμάζει η κυβέρνηση βάσει όσων περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα που τέθηκε για διαβούλευση έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Όπως προτείνεται στο νομοσχέδιο, από την ημερομηνία εφαρμογής του όλοι οι πολίτες θα πρέπει μέσα σε πέντε χρόνια να συμπληρώσουν την «Ταυτότητα Κτιρίου» ώστε, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, το κράτος να αποκτήσει σαφή εικόνα για όλα τα κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά) στη χώρα.

Καθώς η συμπλήρωση της «ταυτότητας» απαιτεί σφραγίδα μηχανικού, το κόστος προβλέπεται ότι θα ξεκινά από τα 400 ευρώ όσο και το ελάχιστο της σχετικής αμοιβής.

«Ταυτότητα» θα πρέπει να αποκτήσουν όλα τα κτήρια: από κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία, κομμωτήρια, γραφεία επιχειρήσεων, τράπεζες έως γραφεία τελετών, κέντρα γυμναστικής, οδοντιατρεία, ιατρεία, εργαστήρια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, ότι κάθε επτά χρόνια μηχανικός θα πρέπει να επανελέγχει την «ταυτότητα».

Παράλληλα τα πρόστιμα για ψευδή στοιχεία θα είναι «τσουχτερά» καθώς θα ξεκινούν από τα 2.000 και θα φτάνουν έως και τα 20.000 ευρώ ενώ κυρώσεις που φτάνουν έως και την αναστολή της άδειάς του θα αντιμετωπίζει και ο μηχανικός που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε μια «ψευδή» ταυτότητα.

Σημειώνεται ότι χωρίς την «ταυτότητα κτηρίου» που θεσπίζεται το οποιοδήποτε ακίνητο δεν θα μπορεί ούτε να πουληθεί ούτε να μεταβιβαστεί.

Την υποχρεωτική εμπλοκή των μηχανικών όμως θεσπίζει η κυβέρνηση σε κάθε δικαιοπραξία που περιλαμβάνει κτίρια. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 64 του σχεδίου νόμου ορίζεται σαφώς ότι «σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού».


ΠΗΓΗ