Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΒΛΕΨΗ - ΣΟΚ! Φόβοι για μεγάλο τσουνάμι στην Ελλάδα

Σε μια πρόβλεψη - σοκ προχώρησε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με...
τον οποίο οι πιθανότητες εκδήλωσης τσουνάμι στη χώρα μας είναι σημαντικές.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», το τσουνάμι που εκδηλώθηκε το 1956 στην Αμοργό με ύψος κυμάτων περίπου 15 μέτρα ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο τα τελευταία περίπου 100 χρόνια μετά το εξίσου μεγάλο τσουνάμι της 28ης Δεκεμβρίου 1908 στη Μεσίνα Σικελίας.
«Από τότε πέρασαν 59 χρόνια, μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με την περιοδικότητα εμφάνισης τσουνάμι στον ευρωμεσογειακό χώρο» τόνισε και πρόσθεσε πως «πρόκειται για πολύ κρίσιμο θέμα, καθώς το τσουνάμι μπορεί να είναι σπάνιο φαινόμενο σε σχέση με τον σεισμό, όμως η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όταν συμβεί τα αποτελέσματα του είναι καταστροφικά. Ιδίως όταν δεν υπάρχει προετοιμασία. Και η προετοιμασία παραμελείται επειδή είναι σπάνιο».

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤΑΚΤΟ - Έρχεται θερμή εισβολή τις επόμενες ώρες


Το τσουνάμι της Αμοργού

Ήταν 9 Ιούλιου 1956. Το ρολόι έδειχνε 3:11, όταν ένας ισχυρός σεισμός 7,5 ρίχτερ χτύπησε την Αμοργό.
Η ισχυρή δόνηση συνοδεύτηκε από ένα θαλάσσιο κύμα βαρύτητας – το λεγόμενο τσουνάμι- λόγω μιας υποθαλάσσιας κατολίσθησης, που το ύψος του έφτασε τα 25 μέτρα στην νοτιανατολική Αμοργό, 10 μέτρα στην Αστυπάλαια και περίπου 3μέτρα στην βορειοδυτική ακτή της Κω.

Πελώρια κύματα σκέπασαν τα λιμάνια των νησιών της Καλύμνου, Λέρου και Πάρου. Ο απολογισμός αυτού του τραγικού γεγονότος ήταν να σκοτωθούν 53 άτομα και να τραυματιστούν περίπου 100.
Οι καταστροφές ήταν μεγάλες σε Αστυπάλαια, Ανάφη, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Νάξο και τους Λειψούς ενώ τα κύματα φτάνουν μέχρι το Ναύπλιο!
Το τσουνάμι έφτασε μέχρι και τα 3.8 μ. στην ανατολική Κρήτη. Έγινε αντιληπτό ακόμη σε, Εύβοια, Τήνο, Σύρο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Σάμο, Κω, Κάλυμνο, Νίσυρο, Λειψούς, Τήλο, Χάλκη, Ρόδο, μέχρι και στην Τουρκία (Σμύρνη, Αλικαρνασσό).

Στα είκοσι μέτρα έφτασαν τα κύματα στην Αρκεσίνη της Αμοργού.

Έχουν περάσει 55 χρόνια από τότε. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί σήμερα, όπου ζωή, κατοικία και αναψυχή βρίσκονται τους καλοκαιρινούς μήνες «κοντά στο κύμα», τότε οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο δραματικές από τις μερικές δεκάδες νεκρούς που στοίχισε ο σεισμός του 1956.

Η Μεσόγειος και ειδικά το Αιγαίο, είναι μία από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές για εκδήλωση τσουνάμι, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί αρκετά από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Τα πιο καταστροφικά και πολυάριθμα τσουνάμι στατιστικά συμβαίνουν στους ωκεανούς και συγκεκριμένα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια υπάρχει συστηματική καταγραφή των κυμάτων τσουνάμι που έχουν χτυπήσει τη Μεσόγειο θάλασσα και συγκεκριμένα το νοτιοανατολικό τμήμα της. Υπολογίζονται γύρω στα 300 τσουνάμι και έχουν συμβεί τα τελευταία 3.500 χρόνια.

Οι πιο ευάλωτες περιοχές της Ελλάδας για δημιουργία κύματος τσουνάμι είναι οι εξής:

• Η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου
• Ο Ευβοϊκός κόλπος
• Και, η θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικού Αιγαίου-Κρήτης
Ως τα πιο καταστροφικά τσουνάμι στην Ελλάδα θεωρούνται:
• 17ος αιώνας π.Χ Σαντορίνη, έκρηξη ηφαιστείου
• 365 μ.Χ , Κρήτη, σεισμός 8 Richter
• 1303 μ.Χ, ανατολική Μεσόγειος, Ελληνικό νησιωτικό τόξο.


 πηγή πηγή