Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΠΩΣ Η ΜΑΧΗ "ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ" ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙ "ΤΗ ΧΡΗΣΗ" ΤΟΥ «ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ» ΧΡΗΜΑΤΟΣ




visa11Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας και ταυτόχρονα ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ηλεκτρονικών συναλλαγών ανά άτομο - Αυτά τα δύο δεν φαίνεται να είναι άσχετα μεταξύ τους
Ιδιαίτερα ευοίωνες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της χρήσης του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Σήμερα η χρήση του πλαστικού χρήματος υπολείπεται σημαντικά από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία από πλευράς τραπεζών, ο συνολικός αριθμός πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα ανέρχονταν στις 12.610.623 εκ των οποίων 9.845.258 είναι χρεωστικές και 2.765.365 είναι πιστωτικές. Σε αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνονται οι προπληρωμένες (pre-paid) καθώς και οι κάρτες των συνεταιριστικών τραπεζών.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία για το έτος 2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με αριθμό ηλεκτρονικών πληρωμών, με μόλις 18 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο, με το μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 197 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο.

Η Πορτογαλία έχει 172 ηλεκτρονικές συναλλαγές ανά κάτοικο, η Κύπρος 106, η Ιταλία 73, η Ισπανία 129. Οι βόρειες χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, με την Φιλανδία να έχει 451 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο, την Σουηδία 375 και την Δανία 339.

Επέκταση χρήσης πλαστικού χρήματος-Μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα έχει θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικονομίας, μειώνοντας την παραοικονομία και κατ’ επέκταση τη φοροδιαφυγή, επισημαίνει ο Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa Europe, για την Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία.

«Τα μετρητά, εκτός από το μεγάλο κόστος διαχείρισης, είναι και η κινητήριος δύναμη της παραοικονομίας. Για την μείωση της χρήσης τους και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από έρευνες που πραγματοποίησε η Visa με θέμα «Η παραοικονομία στην Ευρώπη» προκύπτει ότι στην Ευρώπη το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 18,5% του ΑΕΠ (> 2 τρις. ευρώ). Στην Ελλάδα το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 24% του ΑΕΠ (40 δις. ευρώ περίπου). Το 10% της παραοικονομίας στην Ευρώπη, δηλ. 200 δις. ευρώ, θα μπορούσε να εκλείψει μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών», αναφέρει ο κ. Καμπανόπουλος.

Ο κ.Καμπανόπουλος, σταχυολογώντας 

προτάσεις της Visa για την προώθηση πληρωμών με κάρτες, αναφέρει:

– Φορολογικές ελαφρύνσεις όταν η χρήση των καρτών πληρωμών αφορά συγκεκριμένο ποσοστό του προσωπικού εισοδήματος
– Μείωση του ΦΠΑ με τη χρήση καρτών πληρωμών
– Διεύρυνση αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών με τερματικά νέας τεχνολογίας για πληρωμές με ανέπαφες κάρτες, έξυπνα κινητά, κ.α. και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για την χρήση τους.
– Πρωτοβουλία για την κατάργηση των μετρητών σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης στις συναλλαγές τους με τους πολίτες και τους προμηθευτές (πληρωμή επιδομάτων, επιστροφή φόρων, αγορά υλικού, έξοδα κυβερνητικών υπαλλήλων, κ.α.).
– Ενημερωτικές καμπάνιες για το πραγματικό κόστος των μετρητών και τα οφέλη των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την οικονομία και τους πολίτες.


ienimerosi.gr/