Έτοιμη η πρώτη Έξυπνη Κάρτα ή αλλιώς Κάρτα του Πολίτη για το Πακιστάν από την εταιρεία Nadra (National Database & Registration Authority). Μάλιστα τον περασμένο μήνα δόθηκε στον Πρόεδρο Ασίφ Αλί Zardai. Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη κάρτα ετοιμάζεται και για την Ελλάδα.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Έξυπνης Ταυτότητας/Κάρτας είναι:
1. Η Κάρτα με το ενσωματωμένο Chip έχει 36 χαρακτηριστικά ασφαλείας,
2. Πολυδιάστατη χρήση και υπηρεσίες,
3.Συμμετοχή σε κοινωνικά και οικονομικά προγράμματα,
4.Ενσωμάτωση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας κρυπτογράφησης,
5.Άμεση αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων,
6.Εύκολη εκταμίευση της σύνταξης,
7.Ασφάλιση έναντι θανάτου αξίας Rs.100,000 για 2 χρόνια,
8.Τα πρότυπα σχεδίασή της είναι συμβατά με όσα ορίζει ο ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας),
9.Τα δεδομένα που θα γράφονται στην κάρτα θα είναι τόσο στα Ουρντού (Πακιστανική γλώσσα) όσο και στην αγγλική γλώσσα, το οποίο θα είναι πολύ χρήσιμο για τους μετανάστες Πακιστανούς και όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Αρχικά οι έξυπνες κάρτες θα εκδίδονται για περίοδο 10 ετών και οι Πακιστανοί μπορούν να την προμηθεύονται στα Κέντρα Εγγραφής της Nadra.
Οι κάρτες έχουν, εννοείται, ενσωματωμένο ένα τσιπάκι. Έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και για να αποθηκεύονται επάνω τους δεδομένα. Θα συνδέονται άμεσα με την κεντρική βάση δεδομένων της Nadra.
Δεν είναι μόνο το φακέλωμα και η διαρκής παρακολούθηση του ατόμου και των δεδομένων του. Εφόσον η κάρτα χαθεί ή κλαπεί, χάνεται στην κυριολεξία ο κόσμος κάτω από τα πόδια του άτυχου πολίτη, αφού πάνω εκεί θα είναι καταχωρημένα όλα.
Τότε που θα προτείνει η Πολιτεία να μπει το τσιπάκι; Μήπως να μας εμφυτεύεται, όπως γίνεται στα ζώα και ήδη δοκιμαστικά σε πολλούς ανθρώπους, προκειμένου να μην χάνεται ποτέ;