Είναι ένα μελαγχολικό πρωινό του Μαρτίου στη Μασαχουσέτη, και κάθομαι στο αυτοκίνητό μου κοντά σε ένα πάρκο έξω από τη Βοστόνη και προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη. Θέλω να κατανοήσω καλύτερα τη βιομετρική αναγνώριση, ειδικά για ένα πρόσωπο σαν εσάς ή εμένα, που δεν έχει διαπράξει ένα έγκλημα, αλλά, σε κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, θα χρησιμοποιήσει ένα μέρος του σώματός του για να επιβεβαιώσει μια αγορά με πιστωτική κάρτα ή να ταξιδέψει σε μια ξένη χώρα.
Η βιομετρική ταυτοποίηση είναι του μέλλοντος. Η σάρωση της ίριδας ή η αναγνώριση του προσώπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένας Big Brother ή θα μπορούσε να είναι ένα λαμπερό προχωρημένο μέλλον, όπου με ένα κωδικό έγκρισης έχετε τον έλεγχο ενός οχήματος ή ρίχνοντας μια ματιά σε μια φωτογραφική μηχανή ανοίγει μια κλειδωμένη πόρτα με ένα ήρεμο σφύριγμα.
Μόλις βίωσα τη σάρωση των δακτυλικών μου αποτυπωμάτων από Εταιρεία με λογισμικό ενός προγραμματιστή για βιομετρικά συστήματα.Τοποθέτησα σωστά τα δάχτυλά μου στο σαρωτή και στη συνέχεια και τους δύο αντίχειρες. Το λογισμικό αναφέρει αν πέτυχε η σάρωση.
Απέτυχε η πρώτη σάρωση. Πατήστε ποιο δυνατά , μου είπαν, αλλά η δεύτερη προσπάθεια μου πήρε περισσότερο χρόνο από ότι θα έπρεπε (38 δευτερόλεπτα για να σαρώσει και τα δέκα δακτυλικά αποτυπώματα). Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η διαδικασία θα πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα ή λιγότερο.
Η πρώτη μου εμπειρία με τα βιομετρικά στοιχεία δεν ήταν ούτε σπουδαία ούτε τρομακτική. Στην πραγματικότητα, ήταν βαρετή. Τα βιομετρικά στοιχεία είναι αρκετά προηγμένη τεχνολογία για να είναι σχεδόν μέτρια. Σύντομα,τα smartphones και tablets μας θα εφαρμόσουν κάποια μορφή βιομετρικής αναγνώρισης για να κρατήσουν τα προσωπικά μας δεδομένα. ΄Αδειες οδηγού, αγορές με πιστωτική κάρτα δεν θα απαιτούν υπογραφές, ένα πέρασμα των χεριών μας πάνω από έναν αισθητήρα για 20 με 30 δευτερόλεπτα.
Τα Βιομετρικά είναι το μέλλον της αναγνώρισης, και το μέλλον είναι εδώ.
Ανάγκη για ID
Από την αρχή της ανθρώπινης Ιστορίας, έπρεπε να ελέγξεις τους ανθρώπους γύρω σου. Στη σημερινή εποχή, ο πληθυσμός της γης είναι ανοδικός - δισεκατομμύρια. Είστε μέρος της φυλής ή είστε ένας ξένος; Σύμφωνα με έρευνα του Robin Dunbar, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει μόνο περίπου 1.500 πρόσωπα. Αυτός είναι ένας αρκετά εκπληκτικός αριθμός, αλλά αυτό ωχριά σε σύγκριση με τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή πάνω από ένα μήνα ή ακόμα και μια μέρα.
Η φυσική ταυτοποίηση είναι εύκολο να είναι ψευδής, και οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν εύκολα να παραβιαστούν από χάκερ, οι οποίοι έχουν, στη συνέχεια, σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στις πιστωτικές κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς και προσωπικά δεδομένα. Κάτι πρέπει να αλλάξει.
<<Η Βιομετρική ταυτοποίηση είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εντοπίζονται.Αντίθετα από την αναγνώριση που πρέπει ή να θυμηθείτε ή να φέρεται τη ταυτότητα μαζί σας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει χρήματα στην έρευνα, την ανάπτυξη και την απόκτηση των βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει δαπανήσει πάνω από 133 εκατομμύρια δολάρια για τη χρήση βιομετρικών στοιχείων από το 2003 , και το Υπουργείο Άμυνας προβλέπεται να δαπανήσει$ 3.5 δισεκατομμυρίων για την τεχνολογία μεταξύ 2007-2015.Το FBI έχει επεκτείνει γρήγορα τη βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων του και αυτή τη στιγμή αναπτύσσει ένα πιο εξελιγμένο σύστημα που θα προσθέσει τη σάρωση της ίριδας , παλάμης, και την αναγνώριση του προσώπου. Το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει το δικό του σύστημα που ονομάζεται US-VISIT, που οι κάτοχοι διαβατηρίων εκτός-ΗΠΑ πρέπει να υποβάλουν και τα 10 δακτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακή φωτογραφία πριν φύγουν για τις ΗΠΑ όταν εισέλθουν στη χώρα, τα βιομετρικά στοιχεία που συλλέγονται και πάλι συγκρίνονται με μια βάση δεδομένων για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους.
Ο στρατός των ΗΠΑ, επίσης, χρησιμοποιεί τα βιομετρικά χαρακτηριστικά εκτενώς. Πρώτη διαδεδομένη εφαρμογή του ήταν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν οι αντάρτες , ο στρατός των ΗΠΑ είχε συλλέξει δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδας , και εικόνες προσώπου εκατομμυρίων Ιρακινών και Αφγανών .
Στην Ινδία. των φτωχών που συχνά στερούνται επίσημης ταυτότητας, τα Βιομετρικά θα χρησιμεύσουν σαν μια μορφή Εθνικής ταυτότητας που δεν μπορεί να χαθεί.
Κρατώντας τις εκτυπώσεις ιδιωτικά.
Αλλά ακριβώς επειδή δεν μπορεί να χαθεί δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κατάχρηση. Υπάρχουν Ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.Η βιομετρική ταυτοποίηση από μόνη της δεν είναι απειλητική, αν και εύκολα συνδέεται με άλλες, δυνητικά ευαίσθητες πληροφορίες.
Υπάρχει ανησυχία ότι τα βιομετρικά στοιχεία είναι ένα μέρος του ποιοι είμαστε δεν είναι ένα όνομα χρήστη στο διαδίκτυο που μπορεί να διαγραφεί εύκολα ή να δημιουργηθεί εκ νέου. Υπάρχει η πιθανότητα τα Βιομετρικά να μένουν στην κυβέρνηση και σε ιδιωτικές βάσεις δεδομένων, που συγκεντρώνουν πληροφορίες είτε μας αρέσει είτε όχι.
"Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη συλλογή βιομετρικών είναι ότι η κυβέρνηση έχει τα βιομετρικά σας, που είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους, και η κυβέρνηση δεν θέλει να τα διαγράψει" λέει ο Lynch . Μέχρι πρόσφατα, οι μόνοι άνθρωποι που έδωσαν δακτυλικά αποτυπώματα ήταν εγκληματίες ή εκείνοι που έπρεπε να υποβληθούν σε ελέγχους ιστορικού. Αλλά με τα βιομετρικά στοιχεία, περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανόν να πιαστούν στο δίχτυ, και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι μεγάλες "Μερικά από τα προγράμματα κοινής χρήσης δεδομένων " συλλέγουν βιομετρικά στοιχεία για σκοπούς μετανάστευσης και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί στην εγκληματικότητα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση λέει ο Lynch.
Η έκταση και οι χρήσεις της βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης ανείκουν στο PRISM πρόγραμμα επιτήρησης, που διευθύνεται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, που είναι γνωστή ως NSA. Σύμφωνα με δημοσιεύματα διέρρευσαν εμπιστευτικές πληροφορίες, ότι η NSA δημιούργησε το PRISM για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της ψηφιακής παρακολούθησης αλλοδαπών ύποπτων για τρομοκρατία. (Τηλεφωνικές κλήσεις, ιστορικά αναζήτησης, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και ιδιωτικοί διακομιστές Google, Facebook, κ.ά όπου αθώοι πολίτες των ΗΠΑ είναι πιθανό να αλιεύονται στο ευρύ δίχτυ."Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής τους ζωής."
Αν και βιομετρικά στοιχεία δεν έχει αναφερθεί ότι αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων PRISM, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα βιομετρικό σου να είναι αποθηκευμένο σε κάποια από τις εταιρίες, βάσεις δεδομένων-Facebook. "Το Facebook έχει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου σε ολόκληρο τον κόσμο," λέει ο Lynch. Κάθε φορά που κάποιος ανεβάζει μια φωτογραφία στο Facebook, οι αλγόριθμοι της εταιρείας σάρωσης εικόνας για πρόσωπα αναλύονται μέσω των δικών τους αρχείων για να προτείνουν ένα όνομα. Ακούγεται αρκετά αθώο, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό στο μέλλον.
«Όταν έχεις να κάνεις με μια ιδιωτική εταιρεία, όπου η αλληλεπίδρασή σας με την εταιρεία εξαρτάται από έναν όρο χρήσης, η εταιρεία μπορεί να τον αλλάξει ανά πάσαν στιγμή», λέει ο Lynch. Φαίνεται όλο και πιο απίθανο ο άνθρωπος να είναι σε θέση να ελέγξει ποιος έχει πρόσβαση στις προσωπικές του πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών δεδομένων. «Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο στη σημερινή εποχή να μην κάνεις χρήση αυτών των υπηρεσιών,"λέει ο Lynch . "Όλοι κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις, όλοι στείλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι περισσότεροι από εμάς έχουν Facebook, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Apple. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιλογή της χρήσης των δεδομένων απο τρίτους".
Ο γερουσιαστής Al Franken μου είπε " Ότι οι άνθρωποι έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτική τους ζωή». Με ανησυχούν οι πιθανές χρήσεις της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, επειδή αυτή η τεχνολογία καθιστά εξαιρετικά εύκολη την παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής . "
"Αυτή η τεχνολογία είναι ήδη σε μεγάλη ανάπτυξη από εμπορικούς φορείς όπως το Facebook , Πολιτειακές Κυβερνήσεις, και Ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου», λέει ο Franken. «Φοβάμαι ότι ακολουθούμε αυτή την τεχνολογία χωρίς επαρκή εξέταση των συνεπειών της ή υποκαθιστούμε το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ."
Ο Franken είναι από τους εκλεγμένους αξιωματούχος που πιέζει για τη ρύθμιση της προστασίας των βιομετρικών στοιχείων, αλλά, δυστυχώς, οι προσπάθειές του έχουν καθυστερήσει. «Το περασμένο καλοκαίρι, ο Γερουσιαστής Franken έψαχνε περιορισμούς στην αναγνώριση προσώπου, και δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτό," λέει ο Lynch. Το πρόβλημα λέει, είναι γνωστό: «το Κογκρέσο έχει εικόνα χάους."
Foiling Hackers
Ενώ οι ισχύοντες κανονισμοί υστερούν τεχνολογίας, οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς για την αντιμετώπιση του τι θα συμβεί αν μια βάση δεδομένων που κρατάει τα βιομετρικά στοιχεία σας χακαριστεί. Μπορείτε να επαναφέρετε έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσετε τα χέρια ή τα μάτια . Για να επιλυθεί αυτό το θέμα οι επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν βρει δύο ελπιδοφόρους τρόπους
Μία προσέγγιση είναι η αποθήκευση βιομετρικών στοιχείων σε αυτό που ονομάζεται hash. Hashes χρησιμοποιούνται ευρέως στην πληροφορική ως ένας τρόπος κωδικοποίησης δεδομένων Χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων. Κάθε κωδικός πρόσβασης είναι μοναδικός, και αλλάζοντας μόνο ένα χαρακτήρα σε έναν κωδικό πρόσβασης παράγει ένα hash που είναι εντελώς διαφορετικό. Η αποκωδικοποίηση ενός hash μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Τα Hashes είναι σχετικά ασφαλές , επειδή χρησιμοποιούν μονόδρομες συναρτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υπολογιστικά εύκολο σε μία κατεύθυνση (κρυπτογράφηση), αλλά δύσκολο στην άλλη (αποκρυπτογράφηση).
Αν οι κωδικοί πρόσβασης είναι hash, φαίνεται λογικό ότι θα έπαιρνα επίσης hash βιομετρικών στοιχείων. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να εισαχθούν αξιόπιστα με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, αλλά δεν υπάρχουν δύο βιομετρικές σαρώσεις πανομοιότυπες, λέει ο Shantanu Rane, ερευνητής στο Mitsubishi Electric Research Laboratories στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Οι εικόνες που προκύπτουν θα παράγουν εξωφρενικά διαφορετικά αποτελέσματα, καθιστώντας αδύνατη χωρίς την αναστροφή του κατακερματισμού, η οποία θα χρειαστεί ένα αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα δακτυλικά αποτυπώματα, θα περιλαμβάνουν συλλογές απο σημεία, όπως τα άκρα κορυφογραμμή ή διακλαδώσεις. Τα χαρακτηριστικά αυτά κωδικοποιούνται και στη συνέχεια αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων.
Οι αρχικές εικόνες δεν είναι ποτέ αποθηκευμένες στο σύστημα.
Υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα οι hackers να αναστρέψουν τις αποθηκευμένες κωδικοποιήσεις, όμως σε εκείνο το σημείο, θα έχουν πρόσβαση στα πρωτότυπα βιομετρικών στοιχείων,που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να κρυπτογραφήσετε ένα βιομετρικό πριν την αποθήκευση χωρίς να αποκρυπτογραφήσετε το πρωτότυπο.
πώς να συγκρίνετε τα βιομετρικά που υποβάλλονται;
Η απάντηση, λέει ο Rane, είναι να εκτελεί όλους τους υπολογισμούς που απαιτούνται για τη σύγκριση του κρυπτογραφημένου τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη ένας χάκερ που υποκλέπτει το σύστημα, ποτέ δεν θα δεί τα μη κρυπτογραφημένα δεδομένα. Τα πάντα σχετικά με τον υπολογιστή είναι κρυπτογραφημένα.
Γνωστή ως επαλήθευση, η τεχνική συγκρίνει τα υποβληθέντα βιομετρικά με ένα αντίγραφο αναφοράς που είναι αποθηκευμένο σε μια συσκευή σαν μια πιστωτική κάρτα. Για να την χρησιμοποιήσετε, θα εισάγετε την κάρτα σας σε έναν αναγνώστη και στη συνέχεια να παρουσιάσει τα βιομετρικά σας. Ο σαρωτής θα συγκρίνει τα υποβληθέντα βιομετρικά σας με την εγγραφή στην κάρτα.
The Real World
Ήδη, βλέπουμε πως θα είναι το βιομετρικό μέλλον . Εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών χρησιμοποίησε πρόσφατα ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα όπου μπορείτε να πληρώσετε με το τηλέφωνό σας στην τσέπη ή στην τσάντα σας. Το λογισμικό της πλατείας θα έχει τη φωτογραφία σας στο μητρώο του καταστήματος. Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι, ένας υπάλληλος βλέπει ότι η εικόνα στην οθόνη είναι, η πραγματική. Είναι μια παρόμοια διαδικασία με αυτή που χρησιμοποιείται στα σημεία διέλευσης των συνόρων σε πολλές χώρες, όπου οι πολίτες ή οι επισκέπτες περνάνε τα ηλεκτρονικά διαβατήριά τους πάνω από ένα αισθητήρα και ο υπάλληλος επαληθεύει ότι οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο διαβατήριο ταιριάζουν με το άτομο που βρίσκεται μπροστά τους.Δεν είμαστε αρκετά εκεί ακόμα.
Μερικές εβδομάδες πριν, είχα την πρώτη εμπειρία στη ζωή μου στη χρήση βιομετρικών στοιχείων στην14,5 ώρες πτήση μου από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο, όταν πέρασα από έναν ανώτερο υπάλληλο για τη μετανάστευση, που μου ανέθεσε να με εξετάσει στην κάμερα και τοποθέτησα τα δάχτυλά μου στο σαρωτή. Θολά μάτια, κοίταξα σε μια τρυπούλα πάνω από την οθόνη και στη συνέχεια τοποθέτησα τα δάχτυλά μου σε μια καταπράσινη λαμπερό πλάκα.
"Πιέστε πιο δυνατά"
Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά taxidixoristaftotita.blogspot.com
Αναφορά:pbs.org/wgbh/nova/next/
Η βιομετρική ταυτοποίηση είναι του μέλλοντος. Η σάρωση της ίριδας ή η αναγνώριση του προσώπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένας Big Brother ή θα μπορούσε να είναι ένα λαμπερό προχωρημένο μέλλον, όπου με ένα κωδικό έγκρισης έχετε τον έλεγχο ενός οχήματος ή ρίχνοντας μια ματιά σε μια φωτογραφική μηχανή ανοίγει μια κλειδωμένη πόρτα με ένα ήρεμο σφύριγμα.
Μόλις βίωσα τη σάρωση των δακτυλικών μου αποτυπωμάτων από Εταιρεία με λογισμικό ενός προγραμματιστή για βιομετρικά συστήματα.Τοποθέτησα σωστά τα δάχτυλά μου στο σαρωτή και στη συνέχεια και τους δύο αντίχειρες. Το λογισμικό αναφέρει αν πέτυχε η σάρωση.
Ένα τυπικό scanner δακτυλικών αποτυπωμάτων |
Η πρώτη μου εμπειρία με τα βιομετρικά στοιχεία δεν ήταν ούτε σπουδαία ούτε τρομακτική. Στην πραγματικότητα, ήταν βαρετή. Τα βιομετρικά στοιχεία είναι αρκετά προηγμένη τεχνολογία για να είναι σχεδόν μέτρια. Σύντομα,τα smartphones και tablets μας θα εφαρμόσουν κάποια μορφή βιομετρικής αναγνώρισης για να κρατήσουν τα προσωπικά μας δεδομένα. ΄Αδειες οδηγού, αγορές με πιστωτική κάρτα δεν θα απαιτούν υπογραφές, ένα πέρασμα των χεριών μας πάνω από έναν αισθητήρα για 20 με 30 δευτερόλεπτα.
Τα Βιομετρικά είναι το μέλλον της αναγνώρισης, και το μέλλον είναι εδώ.
Ανάγκη για ID
Από την αρχή της ανθρώπινης Ιστορίας, έπρεπε να ελέγξεις τους ανθρώπους γύρω σου. Στη σημερινή εποχή, ο πληθυσμός της γης είναι ανοδικός - δισεκατομμύρια. Είστε μέρος της φυλής ή είστε ένας ξένος; Σύμφωνα με έρευνα του Robin Dunbar, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει μόνο περίπου 1.500 πρόσωπα. Αυτός είναι ένας αρκετά εκπληκτικός αριθμός, αλλά αυτό ωχριά σε σύγκριση με τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή πάνω από ένα μήνα ή ακόμα και μια μέρα.
Η φυσική ταυτοποίηση είναι εύκολο να είναι ψευδής, και οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν εύκολα να παραβιαστούν από χάκερ, οι οποίοι έχουν, στη συνέχεια, σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στις πιστωτικές κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς και προσωπικά δεδομένα. Κάτι πρέπει να αλλάξει.
<<Η Βιομετρική ταυτοποίηση είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εντοπίζονται.Αντίθετα από την αναγνώριση που πρέπει ή να θυμηθείτε ή να φέρεται τη ταυτότητα μαζί σας.
Με τη χρήση των βιομετρικών σας στοιχείων τα δακτυλικά αποτυπώματα, ανάλυση φωνής, τα πρότυπα της ίριδας, φλέβα, η ανάλυση βάδισης, και ούτω καθεξής. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι μοναδικά σε ένα άτομο και συχνά, αν και όχι πάντα, είναι απίστευτα δύσκολο να είναι ψεύτικα.>>
Μερικές έννοιες πίσω από τη χρήση βιομετρικών στοιχείων είναι παλιές, χρονολογούνται από τα τέλη του 1800. Sir William Herschel, ένας Βρετανός δικαστής στην Ινδία, εξέτασε τα δακτυλικά αποτυπώματα ως ένα μοναδικό αναγνωριστικό για τα άτομα, και αργότερα Sir Francis Galton, ξάδελφος του Κάρολου Δαρβίνου, ανέπτυξε μια μέθοδο για την ταξινόμηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται σε ποινικές έρευνες.
"Μετά την 9/11, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι πρέπει να έχει κάποιο τρόπο για την εξασφάλιση των συνόρων τους," λέει ο Anil Jain, ένας επιστήμονας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Η τρομοκρατική επίθεση, ήταν "σημαντική καμπή".
Μερικές έννοιες πίσω από τη χρήση βιομετρικών στοιχείων είναι παλιές, χρονολογούνται από τα τέλη του 1800. Sir William Herschel, ένας Βρετανός δικαστής στην Ινδία, εξέτασε τα δακτυλικά αποτυπώματα ως ένα μοναδικό αναγνωριστικό για τα άτομα, και αργότερα Sir Francis Galton, ξάδελφος του Κάρολου Δαρβίνου, ανέπτυξε μια μέθοδο για την ταξινόμηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται σε ποινικές έρευνες.
<<Την 9/11 Ξαφνικά, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάλαβε ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιος περνούσε μέσα και έξω από τη χώρα.
"Μετά την 9/11, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι πρέπει να έχει κάποιο τρόπο για την εξασφάλιση των συνόρων τους," λέει ο Anil Jain, ένας επιστήμονας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Η τρομοκρατική επίθεση, ήταν "σημαντική καμπή".
Η χρήση των βιομετρικών στοιχείων έχει εξαπλωθεί ταχύτατα."Κατά τα τελευταία 12 χρόνια από την 9/11, το ποσό των βιομετρικών στοιχείων που συλλέγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί " λέει η Jennifer Lynch, ένας δικηγόρος με το Electronic Frontier Foundation.>>Η χρήση των βιομετρικών στοιχείων έχει εξαπλωθεί ταχύτατα."Κατά τα τελευταία 12 χρόνια από την 9/11, το ποσό των βιομετρικών στοιχείων που συλλέγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί " λέει η Jennifer Lynch, ένας δικηγόρος με το Electronic Frontier Foundation.>>
Ένας αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ σαρώνει τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός Αφγανού χωρικού χρησιμοποιώντας ένα φορητό Interagency <<Μηχανήμα Ανίχνευσης Ταυτότητας>> , επίσης γνωστό ως HIIDE, στην επαρχία Γκάζνι, Αφγανιστάν.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει χρήματα στην έρευνα, την ανάπτυξη και την απόκτηση των βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει δαπανήσει πάνω από 133 εκατομμύρια δολάρια για τη χρήση βιομετρικών στοιχείων από το 2003 , και το Υπουργείο Άμυνας προβλέπεται να δαπανήσει$ 3.5 δισεκατομμυρίων για την τεχνολογία μεταξύ 2007-2015.Το FBI έχει επεκτείνει γρήγορα τη βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων του και αυτή τη στιγμή αναπτύσσει ένα πιο εξελιγμένο σύστημα που θα προσθέσει τη σάρωση της ίριδας , παλάμης, και την αναγνώριση του προσώπου. Το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει το δικό του σύστημα που ονομάζεται US-VISIT, που οι κάτοχοι διαβατηρίων εκτός-ΗΠΑ πρέπει να υποβάλουν και τα 10 δακτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακή φωτογραφία πριν φύγουν για τις ΗΠΑ όταν εισέλθουν στη χώρα, τα βιομετρικά στοιχεία που συλλέγονται και πάλι συγκρίνονται με μια βάση δεδομένων για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους.
Ο στρατός των ΗΠΑ, επίσης, χρησιμοποιεί τα βιομετρικά χαρακτηριστικά εκτενώς. Πρώτη διαδεδομένη εφαρμογή του ήταν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν οι αντάρτες , ο στρατός των ΗΠΑ είχε συλλέξει δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδας , και εικόνες προσώπου εκατομμυρίων Ιρακινών και Αφγανών .
Στην Ινδία. των φτωχών που συχνά στερούνται επίσημης ταυτότητας, τα Βιομετρικά θα χρησιμεύσουν σαν μια μορφή Εθνικής ταυτότητας που δεν μπορεί να χαθεί.
Κρατώντας τις εκτυπώσεις ιδιωτικά.
Αλλά ακριβώς επειδή δεν μπορεί να χαθεί δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κατάχρηση. Υπάρχουν Ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.Η βιομετρική ταυτοποίηση από μόνη της δεν είναι απειλητική, αν και εύκολα συνδέεται με άλλες, δυνητικά ευαίσθητες πληροφορίες.
Υπάρχει ανησυχία ότι τα βιομετρικά στοιχεία είναι ένα μέρος του ποιοι είμαστε δεν είναι ένα όνομα χρήστη στο διαδίκτυο που μπορεί να διαγραφεί εύκολα ή να δημιουργηθεί εκ νέου. Υπάρχει η πιθανότητα τα Βιομετρικά να μένουν στην κυβέρνηση και σε ιδιωτικές βάσεις δεδομένων, που συγκεντρώνουν πληροφορίες είτε μας αρέσει είτε όχι.
Ένας αεροπόρος Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σαρώνει ίριδας ενός Αφγανού γυναίκας στο χώρο αναμονής του Νοσοκομείου αιγυπτιακή στο Μπαγκράμ Airfield, στο Αφγανιστάν. |
Η έκταση και οι χρήσεις της βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης ανείκουν στο PRISM πρόγραμμα επιτήρησης, που διευθύνεται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, που είναι γνωστή ως NSA. Σύμφωνα με δημοσιεύματα διέρρευσαν εμπιστευτικές πληροφορίες, ότι η NSA δημιούργησε το PRISM για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της ψηφιακής παρακολούθησης αλλοδαπών ύποπτων για τρομοκρατία. (Τηλεφωνικές κλήσεις, ιστορικά αναζήτησης, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και ιδιωτικοί διακομιστές Google, Facebook, κ.ά όπου αθώοι πολίτες των ΗΠΑ είναι πιθανό να αλιεύονται στο ευρύ δίχτυ."Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής τους ζωής."
Αν και βιομετρικά στοιχεία δεν έχει αναφερθεί ότι αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων PRISM, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα βιομετρικό σου να είναι αποθηκευμένο σε κάποια από τις εταιρίες, βάσεις δεδομένων-Facebook. "Το Facebook έχει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου σε ολόκληρο τον κόσμο," λέει ο Lynch. Κάθε φορά που κάποιος ανεβάζει μια φωτογραφία στο Facebook, οι αλγόριθμοι της εταιρείας σάρωσης εικόνας για πρόσωπα αναλύονται μέσω των δικών τους αρχείων για να προτείνουν ένα όνομα. Ακούγεται αρκετά αθώο, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό στο μέλλον.
«Όταν έχεις να κάνεις με μια ιδιωτική εταιρεία, όπου η αλληλεπίδρασή σας με την εταιρεία εξαρτάται από έναν όρο χρήσης, η εταιρεία μπορεί να τον αλλάξει ανά πάσαν στιγμή», λέει ο Lynch. Φαίνεται όλο και πιο απίθανο ο άνθρωπος να είναι σε θέση να ελέγξει ποιος έχει πρόσβαση στις προσωπικές του πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών δεδομένων. «Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο στη σημερινή εποχή να μην κάνεις χρήση αυτών των υπηρεσιών,"λέει ο Lynch . "Όλοι κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις, όλοι στείλουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι περισσότεροι από εμάς έχουν Facebook, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Apple. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιλογή της χρήσης των δεδομένων απο τρίτους".
Ο γερουσιαστής Al Franken μου είπε " Ότι οι άνθρωποι έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτική τους ζωή». Με ανησυχούν οι πιθανές χρήσεις της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, επειδή αυτή η τεχνολογία καθιστά εξαιρετικά εύκολη την παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής . "
"Αυτή η τεχνολογία είναι ήδη σε μεγάλη ανάπτυξη από εμπορικούς φορείς όπως το Facebook , Πολιτειακές Κυβερνήσεις, και Ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου», λέει ο Franken. «Φοβάμαι ότι ακολουθούμε αυτή την τεχνολογία χωρίς επαρκή εξέταση των συνεπειών της ή υποκαθιστούμε το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ."
Ο Franken είναι από τους εκλεγμένους αξιωματούχος που πιέζει για τη ρύθμιση της προστασίας των βιομετρικών στοιχείων, αλλά, δυστυχώς, οι προσπάθειές του έχουν καθυστερήσει. «Το περασμένο καλοκαίρι, ο Γερουσιαστής Franken έψαχνε περιορισμούς στην αναγνώριση προσώπου, και δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτό," λέει ο Lynch. Το πρόβλημα λέει, είναι γνωστό: «το Κογκρέσο έχει εικόνα χάους."
Foiling Hackers
Ενώ οι ισχύοντες κανονισμοί υστερούν τεχνολογίας, οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς για την αντιμετώπιση του τι θα συμβεί αν μια βάση δεδομένων που κρατάει τα βιομετρικά στοιχεία σας χακαριστεί. Μπορείτε να επαναφέρετε έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσετε τα χέρια ή τα μάτια . Για να επιλυθεί αυτό το θέμα οι επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν βρει δύο ελπιδοφόρους τρόπους
Μία προσέγγιση είναι η αποθήκευση βιομετρικών στοιχείων σε αυτό που ονομάζεται hash. Hashes χρησιμοποιούνται ευρέως στην πληροφορική ως ένας τρόπος κωδικοποίησης δεδομένων Χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων. Κάθε κωδικός πρόσβασης είναι μοναδικός, και αλλάζοντας μόνο ένα χαρακτήρα σε έναν κωδικό πρόσβασης παράγει ένα hash που είναι εντελώς διαφορετικό. Η αποκωδικοποίηση ενός hash μπορεί να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Τα Hashes είναι σχετικά ασφαλές , επειδή χρησιμοποιούν μονόδρομες συναρτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υπολογιστικά εύκολο σε μία κατεύθυνση (κρυπτογράφηση), αλλά δύσκολο στην άλλη (αποκρυπτογράφηση).
Αν οι κωδικοί πρόσβασης είναι hash, φαίνεται λογικό ότι θα έπαιρνα επίσης hash βιομετρικών στοιχείων. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να εισαχθούν αξιόπιστα με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, αλλά δεν υπάρχουν δύο βιομετρικές σαρώσεις πανομοιότυπες, λέει ο Shantanu Rane, ερευνητής στο Mitsubishi Electric Research Laboratories στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Οι εικόνες που προκύπτουν θα παράγουν εξωφρενικά διαφορετικά αποτελέσματα, καθιστώντας αδύνατη χωρίς την αναστροφή του κατακερματισμού, η οποία θα χρειαστεί ένα αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα δακτυλικά αποτυπώματα, θα περιλαμβάνουν συλλογές απο σημεία, όπως τα άκρα κορυφογραμμή ή διακλαδώσεις. Τα χαρακτηριστικά αυτά κωδικοποιούνται και στη συνέχεια αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων.
Μοναδική αναγνώριση από σάρωση ίριδας μπορεί να κωδικοποιηθεί και να αποθηκευτεί για ασφαλή χρήση βιομετρικών στοιχείων. |
Υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα οι hackers να αναστρέψουν τις αποθηκευμένες κωδικοποιήσεις, όμως σε εκείνο το σημείο, θα έχουν πρόσβαση στα πρωτότυπα βιομετρικών στοιχείων,που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να κρυπτογραφήσετε ένα βιομετρικό πριν την αποθήκευση χωρίς να αποκρυπτογραφήσετε το πρωτότυπο.
πώς να συγκρίνετε τα βιομετρικά που υποβάλλονται;
Η απάντηση, λέει ο Rane, είναι να εκτελεί όλους τους υπολογισμούς που απαιτούνται για τη σύγκριση του κρυπτογραφημένου τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη ένας χάκερ που υποκλέπτει το σύστημα, ποτέ δεν θα δεί τα μη κρυπτογραφημένα δεδομένα. Τα πάντα σχετικά με τον υπολογιστή είναι κρυπτογραφημένα.
Γνωστή ως επαλήθευση, η τεχνική συγκρίνει τα υποβληθέντα βιομετρικά με ένα αντίγραφο αναφοράς που είναι αποθηκευμένο σε μια συσκευή σαν μια πιστωτική κάρτα. Για να την χρησιμοποιήσετε, θα εισάγετε την κάρτα σας σε έναν αναγνώστη και στη συνέχεια να παρουσιάσει τα βιομετρικά σας. Ο σαρωτής θα συγκρίνει τα υποβληθέντα βιομετρικά σας με την εγγραφή στην κάρτα.
The Real World
Ήδη, βλέπουμε πως θα είναι το βιομετρικό μέλλον . Εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών χρησιμοποίησε πρόσφατα ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα όπου μπορείτε να πληρώσετε με το τηλέφωνό σας στην τσέπη ή στην τσάντα σας. Το λογισμικό της πλατείας θα έχει τη φωτογραφία σας στο μητρώο του καταστήματος. Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι, ένας υπάλληλος βλέπει ότι η εικόνα στην οθόνη είναι, η πραγματική. Είναι μια παρόμοια διαδικασία με αυτή που χρησιμοποιείται στα σημεία διέλευσης των συνόρων σε πολλές χώρες, όπου οι πολίτες ή οι επισκέπτες περνάνε τα ηλεκτρονικά διαβατήριά τους πάνω από ένα αισθητήρα και ο υπάλληλος επαληθεύει ότι οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο διαβατήριο ταιριάζουν με το άτομο που βρίσκεται μπροστά τους.Δεν είμαστε αρκετά εκεί ακόμα.
Μερικές εβδομάδες πριν, είχα την πρώτη εμπειρία στη ζωή μου στη χρήση βιομετρικών στοιχείων στην14,5 ώρες πτήση μου από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο, όταν πέρασα από έναν ανώτερο υπάλληλο για τη μετανάστευση, που μου ανέθεσε να με εξετάσει στην κάμερα και τοποθέτησα τα δάχτυλά μου στο σαρωτή. Θολά μάτια, κοίταξα σε μια τρυπούλα πάνω από την οθόνη και στη συνέχεια τοποθέτησα τα δάχτυλά μου σε μια καταπράσινη λαμπερό πλάκα.
"Πιέστε πιο δυνατά"
Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά taxidixoristaftotita.blogspot.com
Αναφορά:pbs.org/wgbh/nova/next/